Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός-Το απόλυτο εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον-Σοβαρότατες παραλείψεις- δυναμική και εμπεριστατωμένη παρέμβαση του Δήμου Ερέτριας

07/09/2015
perifereiako

Η συνάντηση που έγινε στην περιφέρεια για την συζήτηση του Περιφ. Χωρ. Σχεδ. στην οποία συμμετείχε δυναμικά και με προτάσεις και η Δημαρχος Ερέτριας Κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ

Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός ειναι η ραχοκοκκαλιά του όποιου σχεδιασμού θα υλοποιηθεί τα επόμενα 20 εως 50 χρόνια σε επίπεδο νομού.Καθορίζει τα χαρακτηριστικά της περιοχής που την ξεχωρίζουν, τις προτεραιότητες και σκιαγραφεί τις υποδομές που θα πρέπει να δρομολογηθούν για να υλοποιηθούν.

Καταλαβαίνουμε αμέσως αμέσως δηλαδή οτι ειναι υψίστης σημασίας να αποτυπώνονται με ορθό τρόπο τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και Δήμου στόχος ο οποίος δεν στεφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού τόσο η Ερέτρια όσο και άλλες περιοχές εξέφρασαν σοβαρά παράπονα και παραλείψεις, ωστόσο ο Δήμος Ερέτριας ήταν ο μόνος που κατέθεσε λεπτομερέστατες παρατηρήσεις και ενστάσεις επικυρωμένες απο απόφαση Δημοτικό Συμβουλίου.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε οτι διαφαίνεται ξεκάθαρα μια προσπάθεια υποβάθμισης της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα και αναβάθμισης της Λαμίας όπως τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Κος Φάνης Σπανός.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις ενστάσεις του Δήμου Ερέτριας:

View this document on Scribd
IMG_0184

τις ενστασεις συνέταξε η τεχνική υπηρεσία και η διευθυνουσα της Κα Λεμπέση κανοντας εξαιρετική δουλεια στον τομέα αυτό

Προτάσεις – Ενστάσεις  Δήμου Ερέτριας

Β1 Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Στερεάς

 

 1. Η Δ.Ε Ερέτριας τοποθετείται στη Χωρική Ενότητα Νότιας Εύβοιας και ανήκει στο τρίπολο Ερέτρια-Αλιβέρι-Κύμη.

 Προτείνουμε:

Ο Δήμος Ερέτριας να τοποθετηθεί στη Χωρική Ενότητα Χαλκίδας-ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει τρίπολο με τη Χαλκίδα και το Δήμο Μεσσαπίων-Διρφύων.

Μελετώντας τη δομή και έχοντας ως γνώμονα τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής καταλήγουμε στη παραπάνω πρόταση ενσωμάτωσης στη Χωρική Ενότητα Χαλκίδας-ευρύτερης περιοχής. Η ανάπτυξη του οικιστικού δικτύου, ικανοποιώντας τις ανάγκες μόνιμου και εποχιακού πληθυσμού (β’ κατοικίας) στους υπάρχοντες οικιστικούς πυρήνες και σε επεκτάσεις τους, σχηματοποιεί την εικόνα της οικιστικής ένωσης μεταξύ Δήμου Ερέτριας και μητροπολιτικού Δήμου Χαλκιδέων. Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Χαλκιδέων διατηρεί εξοχικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας και αντίστροφα.

Επιπρόσθετα, τόσο η παραγωγική διαδικασία  όσο και οι πόροι του εξωαστικού περιβάλλοντος, συνδέονται άμεσα με τα δύο αστικά κέντρα Χαλκίδας-Ερέτριας. Ο τουριστικός χαρακτήρας της εν λόγω περιοχής κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσης πρόσβασης στην πρωτεύουσα του Νομού, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, κατοίκησης και δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της περιοχής, όπως αναπτύσσεται στην ενότητα Β2.4 «Ανάλυση –Καταγραφή ανά τοπική ενότητα στοιχείων σύνθεσης τοπίων και πιέσεων»  του Τεύχους «Τοπίο», στην οποία η περιοχή της Ερέτριας ορθά εντάσσεται στην Τοπιακή Ενότητα 2:Χαλκίδα-Πορθμός Ευρίπου, καταλήγουμε ότι η ενσωμάτωση του Δήμου Ερέτριας στην Χωρική Ενότητα Χαλκίδας-ευρύτερης περιοχής είναι επιτακτική.

 

 1. Στο Τεύχος 1 της πρότασης στην ανάλυση του Οικιστικού δικτύου – Λειτουργικές Εξαρτήσεις (Χάρτης Β.1-2), αλλά και στο Χάρτη Π.2β:Οικιστικό Δίκτυο-Διοικητικός και Κοινωνικός Εξοπλισμός-Μεταφορές, ο Δήμος Ερέτριας παρουσιάζεται να μην έχει εξάρτηση καμίας βαθμίδας με τους υπόλοιπους όμορους και μη Δήμους.

 Προτείνουμε:

Την καταγραφή της πρωτεύουσας εξάρτησης μεταξύ Δήμου Ερέτριας και  Δήμου Χαλκιδέων.

Η τοποθέτηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση της άμεσης σχέσης μεταξύ των δύο Δήμων όσον αφορά στο οικιστικό δίκτυο αλλά τον μεγάλο βαθμό των καθημερινών δυναμικών  πολυτομεακών αλληλοεπιδράσεων.

Η μικρή χιλιομετρική απόσταση Ερέτριας – Χαλκίδας, έχει ως αποτέλεσμα όλες οι μέχρι τώρα ανάγκες, τόσο υπηρεσιακές του Δήμου Ερέτριας όσο και των Δημοτών του ατομικά, να καλύπτονται ανέκαθεν από τον μητροπολιτικό Δήμο Χαλκιδέων. Αναλυτικότερα, ο Δήμος Ερέτριας και οι δημότες του υπάγονται στη ΔΟΥ Χαλκίδας και στο ΙΚΑ Χαλκίδας, επίσης εξυπηρετούνται από την ΥΔΟΜ Χαλκιδέων και το υποκατάστημα ΔΕΗ Χαλκίδας. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Ερέτριας είναι μέλος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμων Κεντρικής Εύβοιας (ΕΣΔΑΔΚΕ) και είναι μέτοχος στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Όλα τα αρχεία των συνεργαζόμενων υπηρεσιών τηρούνται ανέκαθεν στη Χαλκίδα. Η μέχρι τώρα συνεργασία με όλους τους προαναφερόμενους φορείς/υπηρεσίες είναι άριστη. Οι πολίτες έχουν ήδη εξοικειωθεί με αυτήν τη διαδικασία δεκαετιών και τη συνδυάζουν με ποικίλες δραστηριότητες κατά τη μετάβαση τους στον μητροπολιτικό δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενοριακοί ναοί του Δήμου Ερέτριας ανήκουν στο σύνολο τους στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας & Βορείων Σποράδων.

Όλες οι προαναφερόμενες συνιστώσες προσδιορίζουν την άμεση εξάρτηση του Δήμου Ερέτριας  και των δημοτών του από τη Χαλκίδα δημιουργώντας οικιστική, διοικητική,  κοινωνική και οικονομική συνοχή.

 

 1. Ο ορεινός οικισμός της Σέττας δεν απεικονίζεται σε κανένα χάρτη. Ακόμα, στη διαχείριση του νησιωτικού ορεινού όγκου > 600 μ., όπου δηλαδή ανήκει και η Δημοτική Κοινότητα Σέττας, δεν αναφέρεται ο ορεινός της όγκος Ξηροβούνι. Στο τεύχος Τοπίου, η Σέττα εντάσσεται στη Τοπιακή Ενότητα 26 Κύμη – κοιλάδα Αυλωναρίου – Αλιβέρι, χαρακτηρισμένο ως νησιωτικό τοπίο. Στο Β 2.5 του τεύχους τοπίου η Τοπιακή Ενότητα 26 χαρακτηρίζεται περιφερειακής αξίας.

 

Προτείνουμε:

Την απεικόνιση της Σέττας στους χάρτες, αφού πρόκειται για ένα γραφικό οικισμό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στη νότια πλευρά του Ξηροβουνιού. Ο οικισμός της Σέττας είναι ο υψηλότερος κατοικήσιμος οικισμός της Εύβοιας. Στη διαχείριση του νησιωτικού ορεινού όγκου > 600 μ. να καταγραφεί ο ορεινός όγκος του Ξηροβουνίου, ώστε να υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει ανάπλαση μεγάλης έκτασης του οικισμού. Τέλος, στο τεύχος Τοπίου, το όρος Ξηροβούνι θα πρέπει να ενταχθεί στα υψηλά ορεινά τοπία και να χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας η Τοπιακή Ενότητα που ανήκει.

 

 1. Στο τεύχος Τοπίο, στο Β.2.4.:Ανάλυση – Καταγραφή ανά Τοπιακή Ενότητα στοιχείων σύνθεσης τοπίων και πιέσεων, όπου η περιοχή της Ερέτριας συμπεριλαμβάνεται στη Τοπιακή Ενότητα 2: Χαλκίδα – Πορθμός Ευρίπου, στη παράγραφο για τα πολιτιστικά/πολιτισμικά στοιχεία, δεν αναφέρεται καθόλου ο πολιτιστικός πλούτος της Ερέτριας.

 


Προτείνουμε:

Να γίνει εκτενή αναφορά στα πολιτιστικά στοιχεία του Δήμου Ερέτριας, τα οποία είναι πολυάριθμα και ανεκτίμητης αξίας αφού η πόλη της Ερέτριας υπήρξε από τις αρχαιότερες όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα.

Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας που αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο του Νομού,  είχε αρχικά κατασκευαστεί περί τον 5ο αι. π.Χ. Αργότερα η σκηνή του μετατοπίστηκε, βορειότερα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Η σημαντικότερη μετατροπή στην κατασκευή του μνημείου, έγινε τον 4ο αι. π.Χ.. Το κοίλο του Ερετριακού Θεάτρου, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά θέατρα, βρίσκεται πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένο λόφο. Σήμερα πάνω του διακρίνονται έντεκα κερκίδες, με τα εδώλιά τους κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο, ενώ διακρίνονται οκτώ κλίμακες. Η σκηνή είχε πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Διαθέτει δύο χώρους παρασκηνίου και στοά, που μέσω μίας κλίμακας, την συνδέει με την ορχήστρα. Στο κέντρο της καταλήγει και η υπόγεια δίοδος που ξεκινά από την σκηνή. Γίνονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του θεάτρου τόσο από τις δημοτικές αρχές όσο και από συλλόγους, με τη διοργάνωση στο συγκεκριμένο χώρο πολιτιστικών δράσεων με σεβασμό στην ιερότητα του χώρου και την σημασία του.

Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας, υπάρχουν ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές της τοπικής Εφορείας και ξένων αρχαιολογικών σχολών (Ελβετική και Βρετανική Σχολή) στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Χρονολογικά καλύπτουν όλο το φάσμα κατοίκησης της περιοχής, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά Χρόνια. Υπάρχει μια χρονολογική ταξινόμηση των προθηκών και των αντικειμένων, ξεκινώντας από τα αρχαιότερα και καταλήγοντας στα νεότερα. Στο μουσείο εκτίθεται κεραμική, όλων των περιόδων, γλυπτά και ανάγλυφα της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής, χάλκινα αντικείμενα, όπως αγγεία, ειδώλια, είδη πολυτέλειας από την Ανατολή, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, χαλκό, φαγεντιανή (πόρπες, αλυσίδες, σκουλαρίκια κλπ), λυχνίες και οπλισμός. Ως σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου μπορούν να θεωρηθούν το γλυπτό σύμπλεγμα του Θησέα με την Αντιόπη από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια, το πήλινο αγαλματίδιο Κενταύρου από το Λευκαντί, που αποτελεί την πρωιμότερη παράσταση αυτού του μυθολογικού όντος, η χάλκινη παρωπίδα αλόγου με έκτυπη παράσταση από τη βόρεια Συρία και παναθηναϊκοί αμφορείς.

Ερείπια της αρχαίας Ερέτριας, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη, από την παράκτια ζώνη έως και το λόφο, όπου συναντάμε την Ακρόπολη, κτίριο κατασκευασμένο τον 3ο αι. π.Χ.. Η «Οικία των Ψηφιδωτών» ήταν ισόγεια, κατασκευασμένη πάνω σε παλαιότερα οικοδομήματα περί το 370 π.Χ. Καταλάμβανε ένα χώρο 625 τ.μ. Η αρχιτεκτονική της αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχαιας ελληνικής κατοικίας. Περιλαμβάνει αίθριο, επίσημους και βοηθητικούς χώρους. Λόγω του ψηφιδωτού διάκοσμου οι αίθουσες στην βόρεια πλευρά χαρακτηρίζονται ως οι πιό θεαματικές. Η εικονογραφική θεματολογία του ψηφιδωτού διάκοσμου είναι εμπνευσμένη από την μυθολογία και τη Ιλιάδα. Η Οικία καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.. Το ιερό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα  ιδρύθηκε, σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα, γύρω στον 8ο αι. π.Χ.. Καταστράφηκε πιθανόν, στη διάρκεια του Ληλαντίου πολέμου, για να ξαναχτιστεί στα μέσα του 7ου αι. π.Χ.. Μοναδική στη κατασκευή αυτού του ναού, είναι η αρμονική συνύπαρξη ιωνικών και δωρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Ο δυτικός εναέτιος διάκοσμος του αναπαριστά αμαζονομαχία και συγκεκριμένα το επεισόδιο της αρπαγής της βασίλισσας των Αμαζόνων, Αντιόπης, από τον Θησέα. Στον λόφο της Παλαιοχώρας (Παλιχώρια) κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρχαν τουλάχιστον έξι εκκλησίες. Σήμερα διασώζεται το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), που χτίστηκε μεταξύ 11ου – 12ου αιώνα πάνω στα θεμέλια προχριστιανικού ναού (μάλλον του Απόλλωνα). Λόγω της μορφολογίας του εδάφους ο ναός είναι προσανατολισμένος βόρεια. Στο εσωτερικό του διασώζονται μικρά τμήματα αγιογραφιών. Λίγα μέτρα βορειότερα, δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού, υπάρχει η μικρή εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Διασώζονται μόνο ελάχιστα τμήματα αγιογραφιών και εντοιχισμένο δομικό υλικό από κτήρια των κλασικών ελληνιστικών χρόνων. Σε απόσταση 7 χλμ. από την Άνω Βάθεια βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Πιθανολογείται ότι η πρώτη ανδρώα μοναστική αδελφότητα, εγκαταστάθηκε εδώ το 1455, αμέσως μετά από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Από αρχιτεκτονικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το καθολικό της μονής που «φιλοξενεί» τοιχογραφίες του 15 αιώνα. Επίσης, η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη και ξενώνα. Σχεδόν 3 χλμ από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται η μονή της Παναγίας Μυρελαίου και το βυζαντινό ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής,  προτείνεται να αποτυπωθεί  το πολιτιστικό τριγώνου: Ερέτριας- Δελφοί – Ορχομενός.

 

 1. Στο Τεύχος της Πρότασης στη παρ.Β.1.1.γ4.α:Δίκτυα Μεταφορικών Υποδομών, στις λιμενικές υποδομές συντάσσεται πίνακας οργάνωσης, ρόλου και προγραμματισμού του λιμενικού συστήματος της περιφέρειας. Στην Ερέτρια καταγράφεται το Επιβατικό Λιμάνι/Πορθμείο (κωδ.1) της Ερέτριας ως Περιφερειακής σημασίας (Π) και η Μαρίνα (κωδ.6) ως Εθνικής/Διαπεριφερειακής σημασίας (Ε). Στην Αμάρυνθο δεν καταγράφεται καμία λιμενική υποδομή.

 

Προτείνουμε:

Την καταγραφή του Αλιευτικού Καταφυγίου (κωδ.7) στην Αμάρυνθο και να χαρακτηρισθεί Περιφερειακής σημασίας (Π). Οι παραπάνω λιμενικές υποδομές αλλά και η προτεινόμενη, να αποτυπωθεί και στο Χάρτη Β.1-10: Τουριστική Δραστηριότητα.

 


 

 1. Στο Τεύχος της Πρότασης στη παρ.Β.1.1.γ4.α:Δίκτυα Μεταφορικών Υποδομών, στις οδικές μεταφορές δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά στο δρόμο Χαλκίδα – Αλιβέρι.

 

Προτείνουμε:

Να συμπεριληφθούν και να καταγραφούν η υπάρχουσα μελέτη παράκαμψης Αμαρύνθου και να προταθεί η μελέτη παράκαμψης Ερέτριας.

 

 1. Στο Τεύχος της Πρότασης στη παρ.Β.1.1.γ4.α: Δίκτυα Μεταφορικών Υποδομών, στις αερολιμενικές υποδομές καταγράφονται οι υπάρχουσες υποδομές και οι προτεινόμενες, από τις οποίες προκύπτει η εξυπηρέτηση της περιοχής της Ερέτριας από τον διεθνή αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλος» και από την προτεινόμενη συμπληρωματική λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τανάγρας.

 

Προτείνουμε:

Να προβλεφθεί Ελικοδρόμιο στη Σέττα λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής για εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

 

 1. Στο Τεύχος της Πρότασης στη παρ.Β.1.1.γ5.ε: Χωρική Οργάνωση και κατευθύνσεις σχεδιασμού της τουριστικής δραστηριότητας, γίνεται αναφορά στην οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας σε κομβικά σημεία φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

 

Προτείνουμε:

Στο χάρτη Β.1-10: Τουριστική Δραστηριότητα να γίνει η αποτύπωση των ξενοδοχειακών μονάδων στην Δ.Κ.Αμαρύνθου, όπου πρόκειται για μια περιοχή τουριστικού χαρακτήρα. Οι δύο παράκτιες πόλεις (Ερέτρια και Αμάρυνθος) της Δημοτικής Ενότητας Ερέτριας αποτελούν ενιαία ζώνη τουρισμού και πολιτισμού.

 

 1. Στο Χάρτη Π.2β: Οικιστικό Δίκτυο – Διοικητικός και Κοινωνικός Εξοπλισμός απεικονίζεται ο πίνακας της χωρικής ενότητας Νότιας Εύβοιας, όπου στο κελί για μουσεία μείζονος σημασίας δεν αναγράφεται τίποτα. Στο κελί με τις εκπαιδευτικές μονάδες ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αναγράφεται τίποτα.

 

Προτείνουμε:

Στο παραπάνω πίνακα να αναγραφεί η μονάδα (1), η οποία αντιστοιχεί στη καταγραφή του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας μείζονος σημασίας και εθνικής εμβέλειας. Ακόμα, προτείνεται η λειτουργία εκπαιδευτικής μονάδας ΑΕΙ/ΤΕΙ Τουρισμού ή και Αρχαιολογίας και η καταγραφή της στο παραπάνω πίνακα στις προτεινόμενες μονάδες.

 


 

 1. Στο Χάρτη Π.2δ:Περιβάλλον, Πολιτιστική Κληρονομία και Τοπίο, καταγράφονται ορθά οι οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία/ιστορικοί τόποι.

 

Προτείνουμε:

Στη πολιτιστική κληρονομιά να προστεθεί το Πεζονήσι (νησί των ονείρων) σαν Τοπόσημο Τουριστικού Ενδιαφέροντος. Το Πεζονήσι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Ερέτριας και συμπληρώνει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη παράκτια μορφή της πόλης. Ακόμα, στη Διαδρομή Φυσικού Ενδιαφέροντος να προταθούν οι διαδρομές φυσικού κάλλους ΓυμνόàΣέττας ή/και Σέττας àΣτενή Δίρφυς. Τέλος, στις Προτεινόμενες Ζώνες Τοπίου να προστεθεί η Σέττα.

 

 1. Στο Τεύχος της Πρότασης στη παρ.Β.1.1.γ5.ε.4: Κατευθύνσεις Σχεδιασμού Ανά Μορφή Τουρισμού, προτείνουμε τα εξής:

 

Στον Θρησκευτικό/Προσκυνηματικό Τουρισμό: να καταγραφεί η ύψιστης σημασίας Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Άνω Βάθεια, όπως και τα μοναστήρια στη Παλαιωχώρα, αποτελούν πόλο προσέλκυσης πλήθους θρησκευτικών τουριστών.

Οικοτουρισμός-Τουρισμός Υπαίθρου: να προστεθεί στη γεωγραφική ενότητα ανάπτυξης οικοτουρισμού το Ξεροβούνι (ο ορεινός οικισμός της Σέττας).

Γεωλογικός Τουρισμός: Στους πόρους που δύναται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού να προστεθούν τα Σπήλαια της Σέττας, στοιχείο ιδιαίτερης φυσικής αξίας, η αξιοποίηση των οποίων θα αποτελέσει νέα τουριστική ώθηση για την περιοχή.

 

 1. Στο Τεύχος του Τοπίου, στη Γενική Αναπτυξιακή Φυσιογνωμία της Χωρικής Ενότητας Νότιας Εύβοιας, στον τομέα του τουρισμού εθνικής/διαπεριφερειακής σημασίας, αναγράφεται γενικά ο παράκτιος χώρος της Εύβοιας ενώ θα μπορούσε να αναφερθεί συγκεκριμένα οι τουριστικές περιοχές της Ερέτριας και της Αμαρύνθου μεταξύ άλλων.

 

 1. Τέλος πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενιαίο παράκτιο μέτωπο Ερέτριας – Αμαρύνθου, με τα κοινά χαρακτηριστικά του τουριστικού χαρακτήρα, της μέγιστης πολιτιστικής σημασίας και της περιοχής β΄ παραθεριστικής κατοικίας.

 

Να σημειωθεί ότι οι παρακάτω μελέτες

(α)  Β1  στάδιο της μελέτης  Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και

(β) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας»

είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=514

 

και αυτή ειναι η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειρχη Ευβοιας Κου Φάνη Σπανού:

fanis

 

 

 

 

 

 

Αρχικά αυτό που ήθελα, είναι να συνδέσουμε τη σημερινή μας συνάντηση για τη φάση Β1, με την προηγούμενη συνεδρίαση που είχε γίνει στον ίδιο χώρο για το Α1 στάδιο υπό τον κ. Περγαντά και τον κ. Μπουραντά και πάλι παρουσία των Δημοτικών αρχών. Όπως γνωρίζουμε, με το Α1 στάδιο γίνεται μία πρώτη αποτύπωση προβλημάτων. Εκεί είχαμε επισημάνει μία μεγάλη σειρά από ζητήματα τα οποία εστιάζονταν κυρίως γύρω από το ότι βλέπαμε μία πλήρη και ολοκληρωμένη τάση, δεν θα πούμε εκούσια για κανένα λόγο, υποβάθμισης της Εύβοιας και της Χαλκίδας. Τα πρακτικά από αυτή τη συνεδρίαση είναι φυσικά διαθέσιμα σε όλους.
Σήμερα η γενική μας αίσθηση από τη μελέτη που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι για να είμαστε δίκαιοι, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα προβλήματα τώρα στο Β1 καταγράφηκε, δουλεύτηκε και είναι σε μία αποτύπωση η οποία αποδίδει στην Εύβοια και στους Δήμους της, αρκετές από τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχουν από φυσικού τους.
Όμως έχουμε ακόμα μία σειρά από ζητήματα. Οι Δήμαρχοι με τα εξειδικευμένα τοπικά θέματα θα τα πουν αναλυτικά, όμως εγώ ήθελα να μείνω μόνο σε κάποια πιο σημαντικά και υπερτοπικά.
Το πρώτο πρώτο είναι στο οικιστικό μας, που βλέπουμε ότι η Χαλκίδα προτείνεται να παραμείνει στο τρίτο επίπεδο απλό, ενώ η Λαμία και αυτό φαίνεται από τους χάρτες και από το κείμενο, προτείνεται να είναι στο τρίτο ενισχυμένο επίπεδο ανάπτυξης και βέβαια για να πούμε τι σημαίνει αυτό, λιγότερο ή περισσότερο, ειδικοί και μη ειδικοί, το καταλαβαίνουμε όλοι, σχετίζεται άμεσα και πλήρως με την αναπτυξιακή πολιτική κάθε τόπου. Αυτό για μας είναι παρά πολύ προβληματικό. Θεωρούμε ότι δεν έχει επαρκή τεκμηρίωση. Ενδεικτικά μόνο θα πω ότι υπάρχει μία αποτύπωση των πληθυσμών με τις προβολές στο μέλλον και ενώ από το 2001 έως το 2011 ο σημερινός Δήμος Λαμιέων είχε ένα μέσο ρυθμό ετήσιας μεταβολής-(ΜΕΡΜ) που λέμε, της τάξεως του 0,05%, αυτό με κάποιο τρόπο προβάλλεται στο μέλλον στο 2011-2021 στο 0,87% , ενώ αντίθετα ο Δήμος Χαλκιδέων είχε ΜΕΡΜ που άγγιζε το 1% ήταν στο 0,97%, προβάλλεται στην επόμενη δεκαετία με πολύ μικρότερο από ότι έχει ήδη . Δηλαδή έχεις μία τάση σταθεροποίησης την οποία την προβάλεις με μία τάση εκτόξευσης για το Δήμο Λαμιέων και μία τάση αύξησης την οποία την προβάλεις με μία τάση μείωσης για τον Δήμο Χαλκιδέων. Το καταθέτουμε-θα πάρετε βέβαια και το σύνολο των παρατηρήσεών μας σε μία δομημένη και ολοκληρωμένη έκθεση ως πρακτικό αυτής της συνάντησης, όμως από σήμερα θέλουμε να καταθέσουμε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπτυχθούν Χαλκίδα-Λαμία ασύμμετρα, μπορούν να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο διοικητικό-οικονομικό δίπολο στο τρίτο ενισχυμένο επίπεδο ανάπτυξης. Στην συνέχεια, έχουμε και θέλουμε να αναφέρουμε τις λειτουργικές μας εξαρτήσεις στις οποίες εντοπίζουμε πολλές αδυναμίες κυρίως αναφορικά με τις εξαρτήσεις που υπάρχουν σε σχέση με την Αθήνα. Για παράδειγμα, δεν αποτυπώνεται η λειτουργική εξάρτηση Χαλκίδας-Αθήνας, δεν αποτυπώνεται της Αθήνας με τη Σκύρο (ο Δήμαρχος ξέρει ότι ίσως να είναι μεγαλύτερη και από της Σκύρου με την Χαλκίδα πιθανότατα) , ούτε βέβαια της Αθήνας με την Κάρυστο που είναι μία παρόμοια περίπτωση. Και βέβαια οι εσωτερικές μας: της Χαλκίδας με την Ερέτρια, σε αυτό η Δήμαρχος νομίζω θα πει και αναλυτικά ζητήματα γιατί αφορά και στην ομαδοποίηση και το που κατατάσσεται η Ερέτρια, σε επίπεδο των τριών ομάδων που βρίσκονται εντός Ευβοίας και βέβαια της Χαλκίδας με τα Ψαχνά.
Προσπερνάω από τις παρατηρήσεις μας κάποια ζητήματα για τον αστικό εξοπλισμό και τις ομαδοποιήσεις με τα πολύπολα-θα πάρετε γραπτά τις απόψεις μας και μπαίνω ίσως στο βασικότερο όλων, το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.
Γνωρίζουμε όλοι ότι στα τέλη του 2012 ο διαμήκης άξονας της Εύβοιας εντάχθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και αναφερόμαστε για Βόρεια Εύβοια στο τμήμα Χαλκίδα – Μαντούδι με το ανατολικό τόξο που περνάει την Ιστιαία και καταλήγει Αιδηψό και για Νότια στο Χαλκίδα-Λέπουρα-Κάρυστος. Εδώ έχουμε ένα λίγο θολό τοπίο και θα θέλαμε όσο μπορούμε να το αποσαφηνίσουμε επειδή ναι μεν φαίνεται στους χάρτες, στα κείμενα μέσα όμως δεν διατυπώνεται σαν προτεραιότητα.
Θα θέλαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να αποτυπωθεί ότι ο διαμήκης άξονας της Εύβοιας: Χαλκίδα-Αιδηψός και Χαλκίδα-Κάρυστος και οριζόντιος Χαλκίδα-Κύμη μέσω Λεπούρων που σήμερα φαίνεται, να αναδεικνύεται ως μία πάρα πολύ υψηλή και σημαντική προτεραιότητα σε σχέση με το δικό μας δίκτυο, όχι προτεραιότητα της Εύβοιας αλλά ως απόλυτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που καθ ημάς, όχι επειδή είναι ο τόπος μας, αλλά επειδή υποστηρίζεται απόλυτα αυτό από τα πληθυσμιακά στοιχεία, από τα στοιχεία εγχώριου προϊόντος, από τα αναπτυξιακά μας στοιχεία, είναι μια προτεραιότητα Εθνική. Θα θέλαμε λοιπόν μία διατύπωση σαφή και μία ρητή θέση της μελέτης πάνω σ’ αυτό. Να αναφέρω σ’αυτό το σημείο ο κύριος Σίμος Κεδίκογλου Βουλευτής Ευβοίας που δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας, έστειλε μία επιστολή λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης στην οποία τονίζει ακριβώς αυτό το σημείο και είναι η κύρια εισφορά του στην σημερινή μας σύσκεψη. Σε σχέση βέβαια με το οδικό δίκτυο έχουμε και άλλα ζητήματα, δηλαδή το κομμάτι, το δυτικό τόξο του Βόρειου άξονα Μαντούδι-Λίμνη-Αιδηψός, φαίνεται ως δευτερεύον ενδοπεριφερειακής σημασίας. Τα πληθυσμιακά αναπτυξιακά στοιχεία νομίζω θα το υποστήριζαν να είναι ένα κανονικότατο πρωτεύον. Ομοίως το Αρτάκη- Στενή. Η Νέα Αρτάκη με τη Στενή είναι και διαδημοτικό, άλλωστε. Ο δρόμος μεταξύ Μαντουδίου-Κυμασίου είναι ένας μικρός δρόμος ο οποίος όμως συνδέει ένα καινούργιο και πολύ σημαντικό λιμάνι, δεν εμφανίζεται καθόλου ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πρωτεύον ή δευτερεύον δίκτυο ενδοπεριφερειακού μεγέθους.
Για τα λιμάνια θα μιλήσουν βεβαίως και θα τα έχουν εντοπίσει και οι Δήμαρχοι, αλλά δεν βλέπουμε πουθενά τον επιβατικό χαρακτήρα του Λιμένα Χαλκίδας και βλέπουμε για το λιμάνι της Κύμης έναν εθνικό χαρακτήρα στο μεταφορικό του κομμάτι, ενώ είναι από τη θέση του και από τη φύση του ένα λιμάνι που η προοπτική του (πολύ απλά να το πούμε, δεν έχει οροφή) υποστηριζόμενη από ένα κατάλληλο δίκτυο θα μπορούσε, χωρίς καμία δόση υπερβολής, να το καθιστά ανταγωνιστικό ακόμα και των μεγάλων λιμανιών της Ελλάδας. Επομένως, κρίνουμε ότι πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα τουλάχιστον του Διεθνούς.
Στις ειδικές κατηγορίες που μεταξύ άλλων αναφέρονται οι κατολισθήσεις δεν έχουμε τα πιο σημαντικά σημεία των κατολισθήσεών μας. Βέβαια εντάξει αυτό δεν είναι το μείζον χωροταξικό ζήτημα, όμως μία καταγραφή καταλαβαίνουμε ότι θα μας επέτρεπε στο άμεσο μέλλον, γιατί είναι καυτά τα ζητήματα, να υποστηριχτεί μία χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης. Αναφέρομαι πηγαίνοντας από Βόρεια προς Νότια, στα Ήλια, στο Δερβένι, στον κεντρικό μας άξονα δηλαδή στο Ψαχνά-Προκόπι. Στο Κοκόσι στα Λουκίσια συνδέεται ολόκληρη περιοχή, στην περιοχή Στόμιο-Οξύλιθο αλλά και στον Βράχο της Σκύρου και αυτό με την αίρεση κάποια να τα έχω παραλείψει, αλλά αυτά είναι τα πιο βασικά.
Στα Πολιτιστικά μας και αρχαιολογικά, πρόχειρα και εντελώς σταχυολογικά, δεν έχουμε μία εμφάνιση. Το Αρτεμίσιο στη Βόρεια Εύβοια και τους Ωρεούς, το Κάστρο Χαλκίδας, το αρχαίο λιμάνι Ανθηδώνας. Στα Θρησκευτικά έχουμε ένα μνημείο, τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο, ο οποίος σε προσέλευση-παρόλο που είναι άκομψο να μιλάμε για θρησκευτικούς προορισμούς με όρους εμπορικότητας-αλλά τέλος πάντων πρέπει να έχουμε ένα εργαλείο για να μιλήσουμε, ο Άγιος Ιωάννης έχει μία προσέλευση εφάμιλλη της Παναγίας της Προυσιώτισσας, της Παναγίας Σουμελά, των μεγάλων προσκυνημάτων της Ελλάδας, εδώ δεν έχει καμία εμφάνιση ως θρησκευτικός προορισμός. Ομοίως, ο Όσιος Δαυίδ και η μονή της Σκύρου, ομοίως τα μνημεία της φύσης τα φαράγγια στο Δημοσάρι, της Αγάλης , οι καταρράκτες του Δρυμώνα, ο Δύστος, τα Κανατάδικα, το απολιθωμένο Δάσος της Κερασιάς, πρόχειρα τα λέω, δεν εμφανίζονται. Όπως επίσης και τα μεγάλα μας τοπόσημα, τα Λιχαδονήσια μία θαυμάσια περιοχή, αν κάποιος δει ακόμη και μία αεροφωτογραφία θα νομίζει ότι είναι στη Χαβάη με τρομερές προοπτικές ανάπτυξης. Τα Δρακόσπιτα στην περιοχή της Όχης, ολόκληρες περιοχές δηλαδή που τις επισκέπτεσαι για να δεις σημεία. Έχουμε ένα θέμα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που δεν εμφανίζονται. Θα το επισημαίνουμε στην έκθεσή μας ας μην επεκταθώ αυτή τη στιγμή και βέβαια τα Βιομηχανικά μας , Κτηνοτροφία και τα κτηνοτροφικά μας , στα οποία θα πουν κάποια πράγματα εκτός από τους Δημάρχους και οι Θεματικοί μας Αντιπεριφερειάρχες.
Αυτό που ήθελα χωρίς να θέλω να κουράσω περισσότερο, είναι να πω ότι η γενική μας αίσθηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμα πολλή δουλειά και πολλή προσοχή και βαθιά ανάλυση, γιατί από τη μία υπάρχει άποψη-νωρίτερα ήμασταν με τους Δημάρχους πάνω στο γραφείο και το συζητούσαμε-ότι όσες πληθυσμιακές και αναπτυξιακές ενέσεις και να έχουν άλλες περιοχές αδίκως για εμάς όπως για παράδειγμα η Λαμία που δεν είναι κανένας από μας για να ξεκαθαρίσουμε, ούτε Λαμιοπαθής ούτε Λαμιόπληκτος εδώ πέρα, απλώς βλέπουμε μία υποστήριξη που δεν τεκμηριώνεται από αντικειμενικά στοιχεία. Τέλος πάντων, υπάρχει μία άποψη που λέει ότι όσες ενέσεις και να δοθούν, ένας τόπος που έχει φυσικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και αναπτύσσεται δεν μπορεί να προσβληθεί. Όμως, εντάξει, μην τον παρατήσουμε και τελείως στην τύχη του.
Δεν θα συνεχίσω. Σε αυτό το σημείο θέλω εκ μέρους της Π.Ε. Εύβοιας να επισημάνω με τον πιο κατηγορητικό και έντονο τρόπο ότι στα κεντρικά μας ζητήματα τουλάχιστον οικιστικά, θέματα οδικού δικτύου, θέματα λιμένων και ακολούθως Τουριστικά, αναπτυξιακά, βιομηχανικά, γεωργικά έχουμε πολύ πολύ σοβαρές ανάγκες που θα πρέπει να τις ξαναδούμε από πολύ βάθος και ενδεχομένως κάποιες και δομικά εκ του μηδενός.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: